Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2005

Λουκέτο στα τελωνεία Νίκης και Δοϊράνης

Κλείνουν τα διάτρητα τελωνεία έπειτα από απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Αν. Μπέζα, προκειμένου να παταχθούν το λαθρεμπόριο και η φοροδιαφυγή, ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέες ελεγκτικές μονάδες, οι οποίες θα συμβάλουν στο ανωτέρω έργο.
Επί της ουσίας, τα τελωνεία Δοϊράνης και Νίκης επανέρχονται στο παλαιό καθεστώς λειτουργίας, που σημαίνει ότι από τα συγκεκριμένα τελωνεία απαγορεύεται η διακίνηση εμπορευμάτων στα οποία επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (καύσιμα, αλκοολούχα και καπνικά), μετά τη διαπίστωση εκτεταμένων φαινομένων λαθρεμπορίου. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες το τελευταίο εξάμηνο χρησιμοποίησαν τα τελωνεία Δοϊράνης και Νίκης, θα ελεγχθούν. Αν και ο νέος υφυπουργός απέδωσε την αδρανοποίηση των δύο τελωνείων σε αδυναμίες των τελωνείων της γειτονικής χώρας (Σκόπια), ωστόσο, το πρόβλημα εντοπίζεται εντός των ελληνικών συνόρων και γι’ αυτό τον λόγο τα δύο τελωνεία αδρανοποιούνται.
Η κατάσταση όμως που επικρατεί στα περισσότερα τελωνεία της χώρας ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να αλλάξει τη δομή και λειτουργία των τελωνείων όλης της χώρας με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Μάλιστα, ο υφυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετακινηθούν στελέχη τόσο των εφοριών όσο και των τελωνείων σε περιπτώσεις που παρατηρηθεί ή έχει ήδη παρατηρηθεί αδυναμία ανταπόκρισης στο έργο που τους έχει ανατεθεί.
Η επιτροπή που ασχολήθηκε με την αναμόφωση του οργανισμού των τελωνείων έχει ήδη διαμορφώσει το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στην περιφερειακή οργάνωση των τελωνείων της χώρας. Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν ακόμα δύο προεδρικά διατάγματα που αφορούν στον κανονισμό καθηκόντων των τελωνείων και το τρίτο στην κεντρική υπηρεσία των τελωνείων.
Πηγή:Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: