Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Η «πτώση» της Κίνας τρομάζει τον κόσμο… και τον Πειραιά !!!

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο απο το PortNet , που ίσως αποδειχθεί προφητικό .
Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζει η οικονομία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Σύμφωνα με τα ποιο πρόσφατα στοιχεία, που έχουν να κάνουν με το εξαγωγικό και εισαγωγικό εμπόριο της αχανούς και πολυπληθέστατης αυτής χώρας, η πτώση που παρατηρείται είναι εντυπωσιακή. Συγκεκριμένα, σημειώνεται πτώση 43,7% στο εξαγωγικό εμπόριο(!) και 7,5% στις εισαγωγές της Κίνας. Έγκυροι διεθνείς αναλυτές υπολογίζουν ότι οι επιπτώσεις αυτής της κατάρρευσης μπορεί να είναι τρομακτικές, τόσο για την ίδια την Κίνα, όσο και για την οικονομία όλου του κόσμου. Γίνεται λόγος για ένα τρομακτικό νούμερο, που μπορεί να φτάσει τα 20 εκατ. νέων ανέργων στην Ασιατική αυτή χώρα!Πέρα απ’ τις τεράστιες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει στο εσωτερικό της χώρας η επιβεβαίωση αυτού του εφιαλτικού σεναρίου, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες – φαίνονται ήδη – και στις αγορές όλου του κόσμου. Άλλωστε, η πτώση της κατανάλωσης που παρατηρείται, ακριβώς λόγω της κρίσης, κυρίως στην βόρειο Αμερική και την Ευρώπη, είναι εκείνη που έχει οδηγήσει στην κατάρρευση του εξαγωγικού εμπορίου του ασιατικού (μέχρι πρόσφατα;) κολοσσού. Αφού, η διείσδυση των κινεζικών προϊόντων στις αγορές αυτών των χωρών ήταν, σε μεγάλο βαθμό παραμένει εντυπωσιακή.
Στο πλαίσιο αυτό, η αναθεώρηση στρατηγικών επιλογών μεγάλων κινέζικων εταιρειών δεν μπορεί να αποκλείεται εκ προοιμίου. Αυτή η εξέλιξη είναι που ανησυχεί τον Πειραιά. Το σενάριο το οποίο ξορκίζουν πλέον στην κυβέρνηση είναι οι τρομακτικές αυτές εξελίξεις στην κινέζικη οικονομία, να συμπαρασύρουν ή, τουλάχιστον, να υποχρεώσουν σε αλλαγή στρατηγικής και την κρατικών συμφερόντων COSCO. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πληροφορίες (παρά μόνο φήμες που εξ αρχής συνόδευαν την άφιξη της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά) για το ενδεχόμενο αποχώρησής της από το πρώτο λιμάνι της χώρας και την ανάληψη της διαχείρισης του ΣΕΜΠΟ που κέρδισε με τον πρόσφατο διαγωνισμό. Πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίζονται εξαιρετικά συγκρατημένοι – θα έλεγε κανείς ότι «προσεύχονται» να μην χαλάσει κάτι την τελευταία στιγμή, αφού, όπως είναι γνωστό, είναι ζήτημα δύο – τριών εβδομάδων η εισαγωγή του νομοσχεδίου για την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ στην Βουλή και η ψήφισή του απ’ την ολομέλεια. Ωστόσο, η ανησυχία παραμένει και ξεπερνά πλέον τα όρια της Λιμενικής Πολιτικής. Τόσο στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όσο και στην κυβέρνηση κεντρικά, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο ανταποκριτής του Dow Jones στην Αθήνα, με ερώτησή του προς τον ΥΕΝΑΝΠ κ. Αν. Παπαληγούρα, συσχέτισε ευθέως την άγονη διαδικασία πώλησης της Ολυμπιακής με την απόσυρση της Hutchison απ’ το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κάνοντας αναφορά σε γενικότέρη αποτυχία της πολιτικής των αποκρατικοποιήσεων, ή μεταρρυθμίσεων της ΝΔ.
Αν και κύκλοι του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας σημείωναν ότι δεν μπορεί να γίνει συσχετισμός της υπόθεσης της Ολυμπιακής που είναι ζημιογόνος με τον ΟΛΘ που είναι κερδοφόρος, οι βασικές εντυπώσεις μένουν. Και αφορούν στις γενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η «πολιτική των μεταρρυθμίσεων», πόσο μάλλον που οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην πραγματική οικονομία τώρα θα αρχίσουν να φαίνονται. Στην εικόνα αυτή, το ενδεχόμενο να εμφανιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα στην σύμβαση COSCO - ΟΛΠ , ιδίως πριν την κύρωση της συμφωνίας απ’ την Βουλή, λαμβάνει χαρακτηριστικά ενός εφιαλτικού σεναρίου για την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: